Press enter to see results or esc to cancel.

„Viața în penitenciar este o societate în miniatură”

„În anul 2008, societatea comercială a cărei administrator eram, începea să aibă probleme financiare, cum ar fi lipsa lichidităților, probleme care amenințau să pună în pericol chiar funcționarea și existența firmei.

În consecință, am hotărât să fac orice pentru a salva firma de la faliment. Am înșelat o societate de leasing achitând doar parțial bunurile închiriate în mod fictiv, de la un furnizor de rea credință.

În urma acestor evenimente, în 2016 am fost condamnat la 4 ani de închisoare. Am făcut apel, iar pe parcursul apelului am achitat prejudiciul către firma de leasing, încheind cu aceasta un acord de mediere, în urma căruia, societatea păgubită și-a retars pretenția civilă și penală.

Decizia definitivă a Curții de Apel a căzut ca un trăznet asupra mea, menținând pedeapsa de 4 ani de închisoare stabilită de Tribunal. Aceasta s-a întâmplat în data de 3 noiembrie 2017.

Începând cu data de 4 noiembrie 2017 am înțeles ce înseamnă libertatea: lipsa celor dragi, a copilului, a soției, a familiei. Da, pentru mine, asta înseamnă libertatea, să fii alături de familie, de cei dragi. Dacă nu poți fi alături de ei, chiar dacă nu ești în închisoare, tot nu ești liber.

Infracțiunea de înșelăciune mi-o asum, chiar dacă pedeapsa a fost cam mare, având în vedere că am achitat prejudiciul. Dar, executând această pedeapsă, voi considera că mi-am plătit greșeala și față de societate în general, nu doar față de firma de leasing. Îmi doresc la momentul eliberării să pot ieși cu fruntea sus din penitenciar, fiind pregătit să mă reintegrez în societate.

Viața în penitenciar este o societate în miniatură. Și aici, dacă ești perseverent, te implici în activitățile socio-educative ale închisorii, muncești, ești răsplătit și recompensat pe măsură. Și aici, anturajul contează foarte mult. Dar am descoperit și oameni extraordinari.

Contează foarte mult că putem ține legătura cu familia, atât telefonic, cât și prin vizitele la penitenciar. Visez adesea cu ochii deschiși la ziua în care mă vor aștepta în fața închisorii. Mă bucur foarte mult că atât soția, cu atât mai mult băiețelul meu de 11 ani au acceptat și suportat destul de bine această situație. Este un sentiment înălțător să vezi persoanele iubite cum la momente de încercare își demonstrează adevărata valoare dată de loialitatea și fidelitatea față de tine. Din loialitate și fidelitate ia naștere adevărata iubire.

Este totodată adevărat că doar în clipele grele ale vieții, oamenii îl caută pe Dumnezeu. Unii îl regăsesc, alții preferă să facă reproșuri divinității. Doar noi suntem răspunzători pentru situația noastră actuală. Contează cum facem față acestei situații. Dumnezeu nu ne poate grația sau amnistia. El nu ne poate scoate azi din închisoare. Dar poate face mult mai mult. El ne-a dat ocazia să fim la sfârșit aproape de el pe veci. Depinde de noi cum știm să profităm de această oportunitate. Dumnezeu ne poate ajuta să trecem mai ușor peste această perioadă.

Închisoarea nu este sfârșitul vieții tale. Este o perioadă trecătoare, oricât de grea ar fi ea. Aici ai ocazia să realizezi cât de mici sunt problemele cu care te confruntai înainte în libertate. Odată ieșit de aici, sunt convins că vei vedea viața cu alți ochi, cu mult mai puține probleme. O să ți se schimbe și scara de valori și prioritățile din viața ta. O vei aprecia așa cum se cuvine.

Mulți ne întrebăm, ce vom face după? cum va fi viitorul nostru? Eu știu sigur că viitorul meu va fi alături de soția mea și de băiețelul nostru, alături de familie. Voi continua să muncesc în același domeniu în care munceam și înainte, însă nu știu dacă în același grad de implicare. Timpul este mult mai prețios acum.”

 

Autor: R.C.C., 4 ani pentru infracțiunea de înșelăciune, Penitenciarul Gherla