Press enter to see results or esc to cancel.

„Alcoolul distruge tot”

„Din punctul meu de vedere LIBERTATEA înseamnă aproape totul (familia, încrederea, speranța, cariera etc.). Nu se merită pentru nimeni și nimic să o pierzi. Atâta timp cât greșești, cu siguranță va trebui să fi pedepsit într-un fel sau altul, nu există nici scuze, nici iertare, greșeala trebuie plătită. Când comitem ceva în afara legii trebuie să plătim cu LIBERTATEA ca să ne putem da seama cât de prețioasă este. De abia după ce îți este luată realizezi ce ai pierdut și că nu se merită să mai riști pe viitor.

Am ajuns să comit infracțiuni încă de mic, neținând cont de sfaturile celor ce mă iubeau și-mi doreau tot binele din lume. La acea vreme credeam că anturajul este totul pentru mine, mă simțeam bine în compania lor, consumând din când în când și câte o bere. Totul părea normal, dar de fapt era liniștea dinaintea furtunii. Eram implicat tot mai des în fel și fel de scandaluri, bineînțeles acestea avea loc după ce consumam alcool. Cu timpul, majoritatea tovarășilor mei au fost arestați, eu scăpând ca prin urechile acului, pentru diverse infracțiuni: furturi, tâlhării, bătăi și chiar violuri.

Pentru a mă îndepărta de anturaj am hotărât să mă însor, ceea ce am și făcut pe la vârsta de 17 ani.

Am stat cu acea fată timp de nouă ani, dăruindu-mi și două fete. În tot acest timp consumam din când în când alcool nedându-mi seama că, de fapt, aveam o problemă, aveam un viciu de care nu mă puteam debarasa. Acest viciu mă făcea să devin și agresiv, ceea ce a determinat-o să mă părăsească.

Alături de prietenul meu cel mai bun ALCOOLUL am hotărât să plec prin alte țări străine unde, bineînțeles, am început să comit infracțiuni pentru care am plătit tot cu LIBERTATEA.

Am adoptat aceeași metodă și de data aceasta, m-am mutat cu actuala concubină căreia i-am făcut același lucru, după ce consumam alcool singurii care mai mă calmau erau polițiștii cu ajutorul celor de la spitalul de psihiatrie.

(…)

Am ajuns în penitenciar din nou, dar de data aceasta pentru o perioadă mai lungă, unde viața nu este deloc ușoară, din start îți lipsește LIBERTATEA, ceea ce te face să stai departe de persoanele dragi, nu le poți fi alături. Una este să le vezi la vizită, să le auzi vocea la telefon sau să ții legătura printr-o scrisoare și alta este când ești liber și poți la orice oră să le atingi, să le îmbrățișezi și să le fii sau să îți fie alături mereu.

După toată experiența asta cred că în sfârșit voi putea să trăiesc și eu ca un om normal, fără vicii și anturaje dubioase. Ceea ce mi se întâmplă acum pot spune că este un lucru bun din viața mea, realizez că am o problemă ce poate fi tratată și mai exact – am fost, poate că sunt, dar cu siguranță nu voi mai fi DEPENDENT DE ALCOOL.

Când voi termina de ispășit pedeapsa și voi fi în libertate, voi apela, voi cere ajutorul unui specialist pentru a mă ajuta să înving acest viciu. Totodată, mă voi angaja probabil în construcții sau la o firmă de termopane, până îmi voi lua din nou permisul de conducere (pe care l-am pierdut tot pe baza consumului de alcool), după care voi practica din nou meseria de șofer taxi.

I-aș sfătui pe toți tinerii să-și asculte părinții și să se ferească de anturaje de unde pot învăța să comită infracțiuni, să consume alcool sau droguri. Totodată, să se ferească să devină violenți. Să-și rezolve problemele cu vorba frumoasă, nu cu pumnii și picioarele. Să învețe o meserie, să-și câștige existența cinstit. Îi mai sfătuiesc să-și respecte familia și să fie conștienți că dacă vor da de necaz nu le va fi nimeni alături, în afară de familie, ceilalți vor fi doar cunoștințe false.

Pe viitor, mă văd un om familist alături de concubina mea, singura care a reușit să mă țină două luni și jumătate departe de alcool, fără să consum măcar o picătură.

Ne vom ajuta copiii și vom face tot ce ne stă în putere pentru a le crea un viitor cât se poate de bun, unde nu vor mai fi nici vicii și nici violență.”

 

Autor: N.M.C., 34 de ani, condamnat pentru infracțiunea de lipsire de libertate, Penitenciarul Mărgineni

*scrisoarea nu a fost publicată integral